Ostropestřec mariánský, Silybum marianum, za všechny cenné schopnosti vděčí ostropestřec svým obsahovým aktivním látkám v plodech (semenech). Z nichž nejdůležitější a unikátní je složka silymarin. Jedná se o směs flavonoidů zahrnující silybin, silydianin a silychristin. Nadále obsahuje bílkoviny, antioxidant kvercetin, aminokyseliny, aminy (tyramin, histamin), mastné kyseliny (především kyselina linolová), silice, steroly nebo také vitamin E.
Olej
Jednodruhový za studena lisovaný olej z ostropestřce mariánského bez chemických konzervantů.
Využití: Olej z ostropestřce mariánského najde své uplatnění především ve studené kuchyni – ochucování salátů. Dále jako doplněk stravy. O jeho účincích se můžete více dozvědět na internetu (wikipedie) a odborné literatuře.
Skladujte chladnu a temnu.
Průměrné výživové údaje na 100 g oleje z ostropestřce mariánského:
Energetická hodnota | 3400kJ / 830 kcal |
Tuky | 92,0 g |
z toho nasycené MK | 14,0 g |
z toho mononenasycené MK | 25,0 g |
z toho polynenasycené MK | 53,0 g |
Sacharidy | 0 g |
z toho cukry | 0 g |
Bílkoviny | 0 g |
Sůl | 0 g |
Pokrutiny a mleté pokrutiny – drcený ostropestřec
Drcené pokrutiny z ostropestřce mariánského obsahují v porovnání se semínkem minimální množství tuku. Vyrábí se rozmělněním pokrutin, obsahuje asi dvojnásobné množství vlákniny, bílkovin, vitamínů a minerálů.
Průměrná výživová hodnota ve 100 g pokrutin:
Energetická hodnota | 1167 kJ / 284 kcal |
Tuky | 8,8 g |
z toho nasycené MK | 2,2 g |
Sacharidy | 5,0 g |
z toho cukry | 2,1 g |
Vláknina | 55,0 g |
Bílkoviny | 22,0 g |
Sůl | 0,1 g |
Pasta z ostropestřce mariánského
Jednodruhová ostorpestřcová pasta je směs ostropestřcového oleje a jemných částeček ostropestřce vzniklých při jeho lisování.