Semena hořčice bílé, někdy též nazývané žlutá, obsahují bílkoviny, mastné kyseliny asinapin, který se při narušení rostlinných buněk štěpí a uvolňuje látky dodávající hořčici ostrost. Ostře palčivou chuť hořčice vytváří enzym myrosináza, jenž začíná působit při styku s vodou..
Olej
Jednodruhový za studena lisovaný olej z hořčice bílé, bez chemických konzervantů.
Využití: Hořčičný olej je vhodný pro přípravu zálivek, nakládání bylin, masa a sýrů, přidává se do studených i teplých pokrmů. Je velice oblíben a používán v indické kuchyni
Olej lze využít jako doplněk stravy nebo v kosmetice. O jeho účincích se můžete více dozvědět na internetu (např. wikipedii) a odborné literatuře.
Skladujte chladnu a temnu.
Průměrné výživové údaje na 100 g oleje z hořčice bílé:
Energetická hodnota | 3700kJ / 900 kcal |
Tuky | 99,8 g |
z toho nasycené MK | 5,35 g |
z toho mononenasycené MK | 70,6 g |
z toho polynenasycené MK | 24,1 g |
Sacharidy | 0 g |
z toho cukry | 0 g |
Bílkoviny | 0 g |
Sůl | 0 g |
Pokrutiny a mleté pokrutiny – hořčice mletá
Drcené hořčičné pokrutiny, hořčice mletá – obsahuje v porovnání s hořčičným semínkem minimální množství tuku. Vyrábí se rozmělněním pokrutin.
Hořčičná mouka je dobrým základem pro marinády, výrobu domácí hořčice nebo výrobu dresinků. Může se použít na slané náplně a k dochucení nádivek. Hořčičná mouka je, na rozdíl od oleje, štiplavá.
Průměrná výživová hodnota ve 100 g pokrutin:
Energetická hodnota | 1489 kJ / 360 kcal |
Tuky | 15,7 g |
z toho nasycené MK | 0,55 g |
Sacharidy | 6,0 g |
z toho cukry | 5,8 g |
Bílkoviny | 34,1 g |
Sůl | 0,0 g |
Hořčičná pasta
Jednodruhová hořčičná pasta je směs hořčičného oleje a jemných částeček hořčice vzniklých při lisování semínek. Lze ji požít všude tam, kde potřebujete přidat hořčičnou mouku a olej – zálivky, náplně, domácí hořčice a v indické kuchyni.